Welke certificering is vereist voor het bedienen van een orderpicker?

Het bedienen van een orderpicker lijkt op het eerste gezicht eenvoudig, maar vereist in veel gevallen wél een officiële certificering. Niet alleen vanwege de veiligheid, maar ook om te voldoen aan de Nederlandse arbo- en wetgevingsnormen. In dit blog lees je welke certificaten verplicht zijn, wat de opleiding inhoudt en waarom het essentieel is voor zowel werkgevers als medewerkers.

Is een certificaat verplicht?

Volgens de Arbowet is een werkgever verplicht om aan te tonen dat werknemers voldoende zijn opgeleid om veilig met arbeidsmiddelen zoals een orderpicker te werken. Hoewel er geen specifiek wettelijk verplicht ‘rijbewijs’ is voor orderpickers, stelt de wet dat alleen bevoegde en bekwame personen deze machines mogen bedienen. In de praktijk betekent dit: een gecertificeerde training is wél vereist.In het blog veiligheidstips bij het gebruik van een orderpicker lees je hoe je met de juiste training ongelukken voorkomt.

Risico-inventarisatie bepaalt verplichting

De werkgever moet een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) uitvoeren. Daaruit blijkt of het gebruik van een orderpicker als risicovol wordt beschouwd. In vrijwel alle gevallen — zeker bij hefbare platforms of gebruik in drukke omgevingen — wordt het certificeren van personeel dan verplicht.

Welke certificering heb je nodig?

De meeste trainingsbureaus bieden een orderpicker certificaat aan onder de noemer 'elektrische orderverzameltruck' of 'heftruck/orderpicker'. Deze certificering is vaak drie tot vijf jaar geldig en bestaat uit een theoriegedeelte en een praktijktoets. Tijdens de training leert de medewerker onder andere hoe hij veilig rijdt met en zonder lading, hoe er op hoogte gewerkt wordt met valbeveiliging, hoe je dagelijks controle uitvoert op de orderpicker, en hoe je veilig omgaat met verkeersregels binnen het magazijn.In het blog welke training is nodig om een orderpicker te bedienen lees je hoe een goede opleiding eruitziet.

Verschil met reachtruck- of heftruckcertificaat

Een reachtruck- of heftruckcertificaat dekt andere machines met andere bedieningsvormen. Voor een orderpicker met hefbaar platform is echt een aparte training vereist, waarbij ook aandacht wordt besteed aan veiligheid op hoogte. Werk je met meerdere machines? Dan kan een gecombineerde opleiding handig zijn.Meer hierover lees je in het blog hoe reachtrucks en orderpickers samenwerken in een magazijn.

Wie mag de training geven?

De training mag alleen worden gegeven door een erkend opleidingsinstituut dat werkt volgens de normen van bijvoorbeeld VCA, NEN of ISO. Intern trainen mag ook, mits de instructeur aantoonbaar deskundig is en de werkgever dit goed vastlegt.

Conclusie: veiligheid en certificering gaan hand in hand

Het bedienen van een orderpicker vereist een geldige certificering, afgestemd op het type machine en de werkomgeving. Dit is wettelijk vereist en voorkomt ongelukken, schade en onduidelijkheid bij aansprakelijkheid. Een goed opgeleide medewerker werkt niet alleen veiliger, maar ook efficiënter en met meer vertrouwen.Wil je weten welk type orderpicker het beste past bij jouw opgeleide personeel? Neem contact op via WhatsApp of het contactformulier of bekijk het actuele aanbod aan orderpickers.